Gebyrkostnadene til forbrukslån

De fleste tenker ikke over det, ettersom det ofte er små summer det er snakk om, men kostnadene i form av gebyrer på et forbrukslån er også ganske utslagsgivende. For banken skal ha betalt både når du tar opp lånet, og i tillegg til den månedlige rentekostnaden, så skal de også ha et månedlig gebyr for bryet det er med å kreve inn lånepengene. Husk at selv om at det ofte er snakk om små beløp om gangen, så kan det gjøre betydelige forskjeller i lengden, slik at du også bør ta gebyrkostnadene i betraktning når du skal legge inn søknaden om et forbrukslån.

Forbrukslån

Etableringsgebyr

Det dyreste gebyret forbundet med et forbrukslån er etableringsgebyret. Det er altså et engangsgebyr som kun betaltes under oppstart av lånet. Akkurat hvor mye det er på vil variere svært mye fra bank til bank. Enkelte banker krever en fast sum på mellom 500 til 1000 kroner når du tar opp et forbrukslån, mens andre igjen krever en prosentvis sum av lånebeløpet. Hvis du skal betale et etableringsgebyr på 1 prosent av lånesummen og skal låne 300 000 kroner, må du altså ut med hele 3000 kroner i gebyr. Det eneste positivet med dette er at gebyret kan føres på selvangivelsen, slik at du får et fradrag på skatten når den tid kommer.

Termingebyr

Som nevnt tidligere vil også banken ha betalt hver eneste måned i form av gebyrer. Dette gebyret er ikke betydelig av sum, men kan utgjøre en større sum i måneden. Enkelte banker har faktisk valgt å sette dette termingebyret – som det heter – til 0 kroner, men det er ytterst sjeldent. Ellers er det mange banker som krever 30 kroner i termingebyr (360 kroner i året), mens vi også har sett mange tilbydere av forbrukslån som krever hele 60 kroner i månedlig gebyr. Det utgjør altså den dobbelte summen, og skal man betale ned lånet over noen år, så kan det altså være forskjeller på flere tusenlapper.

Nå vet du hvilke kostnader du behøver å tenke på når du skal søke om forbrukslån. De norske bankene er som regel åpne og ærlige med hvilke satser og gebyrer de har, så du behøver sjeldent å føle deg lurt. Men det er ekstremt viktig å bruke en lånekalkulator eller sette seg ned og regne ut hvor mye økonomien din faktisk tåler. Ta også høyde for at renten kan forandre seg, slik at du faktisk ikke får store gjeldsproblemer bare på grunn av et lite forbrukslån.

© 2014 Grønn Guide