Er det verdt å bruke gratis VPN tjenester?

Når noe er gratis så er det oftest en hake ved det, eller at det er av dårlig kvalitet. Når det gjelder gratis VPN tjenester så er det lurt å sjekke alternativene som finnes mot kostnadene. Man kan egentlig velge mellom tre forskjellige kategorier VPN tjenester.

gratis VPN tjenester

Det er helt gratis, nesten gratis og så tjenester med normale kostnader.

Spørsmålet blir hva man skal bruke det til. Er det en engangsgreie på en liten ferietur hvor man ønsker å logge seg på internett og samtidig unngå å logge seg inn fra det landet man er i? Reiser man jevnlig på turer eller har mer enn et engangsbehov, eller er det en avgjørende del for arbeidet til bedriften eller arbeidet en gjør. Derfor blir behovet og bruken det som burde være avgjørende for om totalt kostnadsfrie VPN tjenester er godt nok.

Gratis VPN

Alle foretrekker lave priser og kanskje aller best ting som er helt gratis uten kostnader. Noen få av disse VPN-tjenestene som faktisk er helt gratis kan levere noe av det man ønsker, men man får ikke alt. Da må man velge etter behov.

Gratis VPN

For eksempel Hotspot Shield er en leverandør som leverer raskt og er pålitelig, men passer ikke til strømming. Derimot Windscribe er perfekt til strømming, men da må man tåle ventetid på buffering. Så har man Proton som gir deg totalt ubegrenset mengde data, men hvis sikkerheten er viktig så velger man TunnelBear, men som tilbyr lite data.

Nesten Gratis

Hvis man tenker å prøve VPN-tjenester for første gang eller man kun har behov for det i en gitt periode kan man teste en tjeneste. De beste tjenestene tilbyr nemlig enten prøvetid, eller pengene tilbake innen en viss tid. De fleste har en 30-dagers pengene tilbake-garanti, men noen som for eksempel NordVPN har gratis prøveperiode. Skal man på en to ukers ferie og trenger det på grunn av disse to ukene kan man bruke alle disse. Avslutt innen 30 dager, få pengene tilbake og det blir gratis.

VPN

Hva er ulempene med gratis tjenester?

  • Dårlig og treg hastighet.
  • Få servere.
  • Dårlig utvalg av de få servere som tilbys.
  • Få enheter kan tilkobles.
  • Reklame og eventuelle skadelige malware.
  • Nedgradert sikkerhet.
  • Lite data.

gratis tjenester på vpn

Hastighet er noe de aller fleste både ønsker og trenger til det de foretar seg på nettet. Faktisk så er hastighet omtrent det viktigste. Dessverre så er det sånn at for å få gratis VPN-tjeneste så ofrer man som regel hastigheten.

For å ha god hastighet på tjenesten ha mange servere, og med få servere blir opplevelsen tregere. Mange av de som er gratis har lite servere for servere koster penger og brukerene får jo VPN-tjenesten gratis og dermed genererer det ikke penger eller fortjeneste.

Hvorfor er hastighet viktig?

Når man sitter i Spania og logger deg på nettet gjennom en ekstern server i Norge, går man jo gjennom et par ledd før man logger seg på NRK, Netflix eller en gaming side. Da tar det nødvendigvis lengre tid og derfor blir hastigheten så viktig. All bruk uansett gjennom VPN krever hastighet. Jo bedre leverandøren er jo raskere får man opp nettsidene og får surfet på nett. Ved strømming og for å spille større online spill er hastigheten vesentlig for å få gode resultater.

Ved enkelte undersøkelser og tester som er gjort av gratis VPN-tjenester, viser det seg at langt over halvparten ikke har muligheten til strømming og nedlastning av torrents. Begrensningene disse som tilbyr VPN gratis kan for mange være veldig frustrerende.

Virtual private networks

Ulempene har sine logiske årsaker

Når det kommer til VPN-tjenester og gratis sådanne så er de riktignok gratis i kroner, men man betaler allikevel ved å avstå fra en del egenskaper. Noen ganger så er det sånn at en god tjeneste reduserer kvaliteten når de tilbyr den gratis. De regner selvfølgelig med at for å bli fornøyd så vil man oppgradere til betalt versjon etter hvert. Helt fair det. Det er jo egentlig et salgstriks.

Det eneste problemet er at det er som regel ikke de som tilbyr gratis VPN som har de beste betalende VPN-tjenester. Risikoen og fellen som mange går i er at de blir vant til en tjeneste, men utfra frustrasjon oppgraderer de til den betalende versjonen. Da betaler man for VPN, men kanskje ikke får den beste tjenesten eller den beste rimeligste.

Hvorfor bruke en VPN-tjeneste

Å drive en tjeneste som kan levere det ypperste koster selvfølgelig penger. Hastighet, servere og ikke minst sikkerhetsløsninger er ikke gratis og derfor koster de beste VPN-tjenester penger. Det kreves hele tiden jobb og oppgraderinger og dette vil ikke de som leverer VPN gratis ha mulighet til. Samtididig så vil de heller ikke fortsette med investeringer i et produkt som ikke har fortjenester eller profitt.

Hvorfor bruke en VPN-tjeneste?

Det er en beskyttelse for deg når du surfer på internett. Din tilstedeværelse under surfing og pålogging blir beskyttet. I tillegg beskyttes dataene dine og personvernet sikres. Det er i bunn og grunn en generell sikkerhet og beskyttelse når man opererer på internett og tar i bruk ulike online tjenester.

Mange bruker også VPN-leverandører for å kunne manøvrere seg rundt geoblokkeringer. I enkelte land i verden er ofte mange nettsider blokkert på grunn av sterk sensur for sine egne innbyggere. Man får derfor ikke tilgang til mange nettsider når man reiser til disse stedene. Gode eksempler på dette er blant annet Kina og Russland. I Kina for eksempel, er blant annet facebook blokkert for alle som bor i landet og derfor også blokkert for de som oppholder seg i Kina på reise og lignende.

VPN

Omvendt, kan man bruke disse tjenestene til å se innhold og nettsteder som kun er tilgjengelig i et enkelt land. Da bruker man VPN-tjenester til å logge seg på en server i det landet. For eksempel NRK kan da sees om man er på ferie i USA. Slik får man tatt i bruk strømmetjenester som geografisk adgangsregulerte.

VPN står for «virtuelt privat nettverk»

Du kobler deg til en server og alt du gjør går da gjennom denne serveren. Når du da surfer vil du ha denne serverens IP adresse. Det er derfor du kan logge deg på en Amerikansk server slik at det kan virke som du er der, men egentlig sitter hjemme i Norge. Mange tror at det er ulovlig å gjøre dette, men det er heldigvis fullstendig lovlig.

virtuelt privat nettverk

Unnslippe overvåking

Ved å bruke VPN-tjenester så surfer man på en måte under radaren. Fordelen er helt klare med tanke på sikkerhet og ved å unngå geografiske hindringer. Utenom dette er det også en stor fordel å kunne beskytte seg mot hackere. Helt trygg for å ikke bli utsatt for dette er man aldri, men man kan avverge flesteparten av hackerforsøkene. Ingen ønsker at internettrafikken blir spionert på, hverken av myndigheter eller fremmede privatpersoner.

Noe alle burde være observant på er at noen gratis VPN-tjenester eies av Kina og kinesiske myndigheter. Man anbefales å styre unna disse da det kan medføre sikkerhetsrisikoer. De fleste av oss ønsker ikke at våre personlige data skal kunne spioneres på av land som Kina.

Sikkerhet

Det har kommet frem rapporter fra folk som har brukt gratis VPN-tjenester og som føler seg misbrukt og sier blant annet at deres personlige informasjon har blitt stjålet. Her har det da vært snakk om at tredjeparter har kommet inn og kjøpt den personlige informasjonen. Da har det faktum at tjenesten har vært gratis, vært lokkemat da tjenesten selv har tjent penger på de som har brukt deres gratis VPN.

VPN Virtual Private Network sikkerhet

For mange er det jo nettopp sikkerhet som gjør at de begynner å bruke en gratis VPN-tjeneste og da er det jo tragisk å oppleve å få sin mest private informasjon stjålet. Dette kan skje fordi veldig mange av disse gratis tjenestene blant annet ikke har loggfri innlogging. Hele poenget er jo å være anonym og trygg på nettet og det blir man jo ikke når noen der ute kan spore dataene dine. Dette er derfor en risiko veldig mange ikke ønsker å ta og velger heller å betale litt for sikkerheten, men også for å samtidig få et mye bedre produkt.

Oversikt over beste gratis VPN-tjenester

Søker man over beste totalt gratis VPN-tjeneste skårer Tunnelbear veldig godt. Anmeldelser sier at gratisversjonen faktisk fungerer meget bra.

Etter litt undersøkelser på nettet av diverse nettsider som har testet tjenester som er gratis eller pengene tilbake etter 30 dager, kommer en liten oversikt nedenfor. Her er de 3 som skårer høyt på flere undersøkelser:

  • Denne tjenesten er perfekt til både strømming og surfing på nettet. Den tilbyr sterk kryptering og et mangfold av servere med over 5000 stykker og dette gir god brukerhastighet. Ingen loggføring og faktisk døgnåpen brukerstøtte. Man kan være 6 enheter tilkoblet samtidig og man får ubegrenset med data.
  • Her får man svært avansert sikkerhets funksjoner og -løsninger. I tillegg til ekstrem hastighet har vi her ubegrensede tilkoblinger samtidig. Selvfølgelig ingen loggføring.
  • P2P vennlig og anonym torrenting er viktige funksjoner. Tilkoblingen er her veldig rask, men også veldig enkel. Her får man sterk sikkerhet og med opptil 6 påkoblede enheter til samme tid.

Kilder:

https://nb.vpnmentor.com/blog/de-beste-helt-gratis-vpn-tjenestene/?keyword=&geo=1010915&device=&ad=272480444354&adposition=1t3&gclid=CjwKCAiA_f3uBRAmEiwAzPuaMxCfKq4tK6stosNDWLulveo5xSoaEX6BRtocy53cVo_Ko8tppX5qgRoCxP8QAvD_BwE

http://www.dataporten.net/vpn/

© 2014 Grønn Guide