Korona hjemmetest

En korona hjemmetest kan være en god løsning for deg som raskt og enkelt ønsker å kontrollere hvorvidt du er smittet av SARS-CoV-2 eller ikke. Testen kan gi deg svar innen få minutter, og du trenger ikke å få hjelp av helsepersonell.

Korona hjemmetest

Med en korona hjemmetest kan du enkelt teste og du eller familiemedlemmer er smittet. På den måten kan du raskere forhindre videre smittespredning, siden du hurtig kan iverksette tiltak.

I denne guiden finner du alt du trenger å vite dersom du vurderer å ta en korona hjemmetest.

Når bør du ta en korona hjemmetest?

Mange velger å ta en korona hjemmetest fordi de ønsker å være på den sikre siden. Har du for eksempel vært på et arrangement, familieselskap eller lignende, kan en hjemmetest gi deg hurtig svar på om du er smittet.

Det anbefales å ta en korona hjemmetest innen syv dager etter symptomdebut. Husk at det kan ta noen dager fra du smittes til du faktisk blir syk, og en inkubasjonstid på 4–7 dager er vanlig.

hjemmetest

Sliter du med hoste, hodepine, tap av smak- og luktesans eller andre koronasymptomer, kan det være nyttig å ta en korona hjemmetest.

I inkubasjonsperioden vil en korona hjemmetest ofte gi negativt svar selv om du er smittet. Ta derfor vanlige forhåndsregler med tanke på smittevern i denne perioden. Tar du testen en uke eller to etter sosialt samvær med potensiell smitte, bør svaret være pålitelig.

Slik fungerer en korona hjemmetest

En korona hjemmetest fungerer ved at testens antistoffer reagerer på eventuelle SARS-CoV-2-virus som befinner seg i vattprøven. Dersom virus berører antistoffene vil dette føre til at testen viser en ekstra strek i testvinduet «T».

Virkningsmekanismen er forholdsvis lik uansett hvilken produsent hjemmetesten kommer fra.

Hvordan utføre en korona hjemmetest?

Hvis du planlegger å ta en korona hjemmetest, er det viktig at du leser pakningsvedlegget nøye. Dette for at resultatet av testen skal bli mest mulig riktig.
korona hjemmetest
Her forklarer vi deg hvordan du utfører en korona hjemmetest steg for steg:

  1. Tørk innsiden av neseborene med rullende bevegelser med den medfølgende vattpinnen. Pinnen skal føres omkring 2–4 cm inn.
  2. Putt vattpinnen ned i prøverøret
  3. Rør rundt
  4. Vent i 60 sekunder
  5. Frigi så mye væske fra vattpinnen som mulig ved å klemme på testrøret
  6. Kast vattpinnen i søppelet
  7. Drypp fire dråper av prøven ned på kassetten
  8. Vent i 15 minutter (unngå å vente mer enn 20 minutter)
  9. Les av svar

Tre mulige resultater ved korona hjemmetest

Når du har tatt en korona hjemmetest vil du kunne lese av svaret etter et kvarter. Det er mulig å få tre forskjellige resultater. Foruten positiv eller negativ test, kan du få et ugyldig resultat.

Vi skal her forklare de ulike resultatene litt nærmere.

Positivt svar

En positiv korona hjemmetest vil indikeres av to linjer – én i «T»-vinduet (testvinduet) og én i «C»-vinduet (kontrollvinduet). Du skal tolke resultatet som positivt enten streken i testvinduet er svakt eller markant.

resultater ved korona hjemmetest

Positivt svar på en korona hjemmetest tyder på at du har SARS-CoV-2 i kroppen, og dermed har korona. Får du en positiv test bør du derfor kontakte helsevesenet for videre oppfølgning. Det kan også være lurt å ta en PCR-test for å være sikker på resultatet.

Om positiv test foreligger bør du også unngå sosialt samvær, og følge de lokale smittevernrådene der du bor.

Negativt svar

Negativt svar på en korona hjemmetest indikeres av at det kun er én strek på testen. Det vil da kun vises en strek i kontrollvinduet «C». Noen tolker testen som negativ dersom det kun er en svak strek i «T»-vinduet, men testen skal da betraktes som positiv.

Har du symptomer på tross av negativ test, kan det være nødvendig å ta en ny test. Testet du deg for tidlig kan det nemlig skje at testen ikke klarer å oppdage SARS-CoV-2.

Ugyldig svar

En sjelden gang kan man oppleve at en korona hjemmetest avgir et ugyldig svar. Om du opplever at prøven ser merkelig ut eller at det kun er en strek i testvinduet, er testresultatet ugyldig.

Testen skal også betraktes som ugyldig hvis det ikke vises noen streker i det hele tatt. Prøv på nytt med en ny korona hjemmetest, eller ta en PCR-prøve gjennom det lokale helsevesenet.

Kan du stole på en hjemmetest?

Ja, i de fleste tilfeller vil en korona hjemmetest gi riktige resultater så fremt testen tas som den skal. Dersom du velger en CE-godkjent hjemmetest skal resultatet være mer enn 98 % sikkert. Det er med andre ord en feilmargin på rundt 2 %.

koronasertifikat

Dette betyr at rundt 2 % av alle tester som tas kan ha feil eller ugyldig svar. Dette tilsvarer 2 av 100 prøver. Ønsker du å ta en mer pålitelig test, kan en PCR-test gjennom norsk helsevesen være et godt alternativ.

Hvem kan ta en korona hjemmetest?

I utgangspunktet kan alle som mistenker smitte med SARS-CoV-2 ta en korona hjemmetest. Det anbefales imidlertid at barn som er 14 år eller yngre får hjelp av en voksen til å utføre testen. Dette for å sikre at testen utføres korrekt.

Har du barn med symptomer på SARS-CoV-2 kan du kjøpe et test-kit og teste barnet hjemme. Før vattpinnen forsiktig inn i barnets nese, og utfør testen som forklart i bruksanvisningen.

Får jeg koronasertifikat med positiv korona hjemmetest?

For å få et koronasertifikat må du enten være fullvaksinert eller ha gjennomgått SARS-CoV-2-infeksjon. Dersom du har testet deg med ne korona hjemmetest og fått positivt svar, vil imidlertid ikke dette fungere som dokumentasjon for myndighetene.

For at du skal kunne få et koronasertifikat må du ta en PCR-test hos helsevesenet. Grunnen til at en korona hjemmetest ikke kan gi grønt koronasertifikat, er at myndighetene ikke kan vite at det faktisk er din prøve som fremlegges. Prøven kunne like gjerne ha tilhørt naboen.

Ta en korona hjemmetest og begrens smittespredning

Ved å ta en korona hjemmetest kan du potensielt oppdage at du selv er smittet før du smitter andre. Det er raskt og enkelt å ta testen, og du kan ta den i fred og ro hjemme.

Vi håper denne guiden ga deg svar på det du lurte på!

Kilde: https://ishop.no/covid-selvtest-hjemmetest/

© 2014 Grønn Guide