Segway – Ståhjulig, miljøvennlig transport

Segway – eller ståhjuling som den norske oversettelsen har blitt – er det mest moderne innenfor miljøvennlig transport. Det er en elektrisk drevet doning som ikke utslipper noen miljøskadelige stoffer, og som får maksimalt utbytte av den energien du tilfører den. Kanskje ikke like miljøvennlig som å bruke beina eller sykkelen, men det er jammen meg ikke langt ifra!

Et batteridrevet fremkomstmiddel

Hovedårsaken til at en ståhjuling er så miljøvennlig, er at kjøretøyets motor drives av to Lithium Ion-batterier. Disse sørger for fremdriften, og kan avlegge svært mange kilometer på en relativt kort opplading. På rundt åtte timer har batteriet blitt fullt oppladet, og holder til nesten fire mil med kjøring. Dessuten er det anslått fra produsenten at en full opplading koster mindre enn en fersk avis – og dermed bruker du heller ikke for mye unødvendig energi.

Ståhjuling

Segwayer lades simpelthen via en vanlig stikkontakt i hjemmet. Du behøver med andre ord ikke noen ekstern ladestasjon, og bruker minimalt med strøm for å lade opp doningen din.

Erstatter andre fremkomstmidler

Men en Segway i seg selv er selvfølgelig ikke miljøvennlig dersom du faktisk ikke bruker den til å erstatte andre former for transport. Det er miljøvennlig å ta bussen fremfor å kjøre egen bil, men det er enda mer miljøvennlig å kjøre Segway til jobb eller butikken! Dersom du uansett bare skal til butikken for å handle et par ting, så kan du la bilen stå og kjøre Segway. Doningen har en medfølgende kurv som får plass til passe mange handlevarer.

Dessuten kan den være en super erstatning for mange andre, små kjøreturer i hverdagen. Har du en fem minutters kjøretur til jobb eller skole, så kan du ved å kjøre Segway på gangveier og snarveier komme deg til samme destinasjon på maksimalt 10 minutter. Og da sparer du samtidig miljøet!

© 2014 Grønn Guide