Slik bør du gå frem når du skal velge eiendomsmegler

Eiendomsmegler

Boligprisene i Norge går stadig oppover, og det er spesielt i de store byene i landet at man opplever en formidabel vekst. I alle fall om man ser det fra en boligselgers perspektiv, og de fleste vil naturligvis tjene så mye som mulig på boligsalget. Derfor gjelder det å finne riktig eiendomsmegler for salg av boligen din, samtidig som du får et godt tilbud som gjør at du sparer mest mulig penger til denne utgiften. Les videre for å lese våre råd til hvordan du finner den beste og billigste eiendomsmegleren.

Få tilbud fra flere eiendomsmeglere

Det blir stadig flere eiendomsmeglere i landet, og de store aktørene har de seneste årene opplevd en liten nedgang i markedsandelen, som kommer som en konsekvens av at stadig flere nyetablerte eiendomsmeglere utfordrer de på pris og service. Dette har ført til en stor konkurranse i markedet, og spesielt i de store byene vil det være mulig å forhandle seg frem til gode priser dersom man innheter tilbud fra flere eiendomsmeglere.

Det lønner seg å ta kontakt med hver enkelt eiendomsmegler, og be de inn til en befaring. Som regel koster ikke dette deg noe, og du kan innhente informasjon om hver enkelt megler. Du får sjansen til å møte dem og lære mer om hvem som har mest erfaring og den du tror klarer å selge boligen din til høyest mulig pris. Og ikke minst, så kan du også ta imot konkrete tilbud fra hver enkelt eiendomsmegler, slik at du kan sammenligne dem med hverandre for å finne det billigste tilbudet.

Forhandle med hver enkelt megler

Det er mulig å kontakte en eiendomsmegler for å forsøke å prute på prisen, men dette er langt enklere dersom du har flere tilbud fra andre meglere i bakhånd. Da kan du enkelt bruke dette mot megleren, og si at du heller kommer til å takke ja til et tilbud fra konkurrenten ettersom det er rimeligere. Eiendomsmeglere har mye å gå på når det kommer til provisjon, så hvis man gjør denne prosessen riktig så kan man selge boligen sin til en god pris samtidig som man sparer massevis av penger til eiendomsmegler.

Fastpris eller timespris?

Det absolutt mest vanlige for norske boligselgere, er å velge provisjon som honorar til megler. Da får man en forutsigbar utgift i henhold til salgssummen, og betaler mindre dersom du ikke får solgt boligen for den summen man trodde. Og i motsatt fall, noe mer dersom megleren har gjort en god jobb. Da sitter du også selv igjen med en større slant med penger, og følgelig er det motivasjon også for megleren at boligen din går for mest mulig. Timespris er også aktuelt, kanskje spesielt for mindre oppdrag, og man kan også velge en fastpris som ikke varierer. For eksempel så ser man stadig at eiendomsmeglere har tilbud, som at de selger boligen din for 50 000 kroner – alt inkludert.

Ikke bare heng deg opp i prisen

Men selv om prisen er avgjørende for de fleste, så bør det være andre og viktigere faktorer som påvirker valget ditt av eiendomsmegler. For den riktig så flinke megleren kan sørge for at boligen din går for langt mer enn prisantydning, mens den ikke riktig så flinke og billige megleren kanskje ikke får til det samme salget – og følgelig taper du penger på det. Les deg opp på anbefalinger på nettet av de ulike eiendomsmeglerne, og skap dine egne inntrykk gjennom fysiske møter. Hør også med venner og bekjente som har solgt boliger, slik at du kan lære av deres erfaringer rundt dette.

Det lønner seg alltid å se på meglerens erfaring og bakgrunn. Dette kan ha mye å si ved boligsalget, og kan være avgjørende for om boligen din går over eller under prisantydning. Moralen er enkel – en lav pris er bra, men kvaliteten på eiendomsmegleren bør alltid komme i første rekke.

© 2014 Grønn Guide